Liposomos - kas tai?

  Grožis iš vidausVisi įrašai  

Vis dažniau vaistinėse ir internete galima pastebėti liposominius maisto papildus. Vis dėlto, nesusidūrusiems su liposomų sąvoka, sunku suprasti kas gi tai yra ir kokiomis savybėmis tokie maisto papildai pasižymi. 

Tam, kad geriau suprastume, kas yra liposoma, reiktų pradėti nuo ląstelės membranos. Kiekviena mūsų kūno ląstelė turi membraną – specialią sienelę, kuri saugo ląstelę ir reguliuoja reikalingų medžiagų patekimą į ląstelės vidų ir nereikalingų pašalinimą iš jos. Ji yra sudaryta iš fosfolipidų dvisluoksnio. Fosfolipidas – tai lipido molekulė, kurios vienas galas tirpus vandenyje (hidrofilinė galvutė), kitas – ne (dvi hidrofobinės uodegėlės). Tarpląsteliniame skystyje šie lipidai išsidėsto galvutėmis į išorę, uodegėlėmis į vidų. 

Struktūriškai - liposomos yra fosfolipidų pagrindu pagamintos pūslelės, kurios sudaro dvisluoksnį (arba vienasluoksnį) gaubiantį centrinį vandeninės terpės skyrių. Paprasčiau tariant – tai už ląsteles mažesnės mikrokapsulės, turinčios dvigubą fosfolipidų sienelę, į kurių vidų yra įsiterpę tam tikros medžiagos, pavyzdžiui vitaminai ar mineralai. 

Kaip veikia liposomos?

Maisto virškinimas yra sudėtingas procesas, kuris vyksta burnoje, skrandyje ir plonojoje žarnoje. Skystas maistas burnoje išlieka labai trumpai, nes jo nereikia kramtyti. Kadangi liposominiai maisto papildai dažniausiai yra skysti, jų virškinimas pagrinde prasideda nuo skrandžio. Labai nedidelė dalis liposomų skrandyje yra suardomos skrandžio rūgšties, o likusios liposomos patenka į plonąją žarną. Čia jas veikia paviršinio aktyvumo medžiagos ir fermentai. Fosfolipidų sluoksniai, sudarantys liposomą, įprastai yra augalinės kilmės, savo sudėtimi panašūs į žmogaus ląsteles ir yra atsparūs virškinamojo trakto fermentams. Plonojoje žarnoje liposomos glaudžiai kontaktuoja su žarnyno epiteliu, o iš ten jos absorbuojamos į kraują. Tik atsidūrusios kraujo sistemoje, liposomos ima išskirti viduje saugomas medžiagas – vitaminus ir mineralus. 

Liposomos yra plačiai naudojamos medicinoje dėl jų biologinio suderinamumo, stabilumo, lengvos sintezės, didelio biologinio įsisavinimo ir naudojamų saugių pagalbinių medžiagų. Be to, liposomos plačiai taikomos maisto ir kosmetikos srityse. 

Kokiomis savybėmis pasižymi liposomos? 

1. Liposomų pūslelėse esančios medžiagos apsaugomos nuo fiziologinio poveikio ir suirimo.

Įprastai, kai maisto papildai keliauja per virškinimo sistemą, jie yra tiesiogiai veikiami virškinimo procesų. Skrandžio sultys, virškinimo fermentai ir žarnyno bakterijos sąveikaudamos su papilduose esančiomis medžiagomis gali jas ardyti ar kitaip sumažinti jų efektyvumą. Liposomų išorinis sluoksnis veikia kaip apsauginis barjeras viduje esančioms medžiagoms (vitaminams, mineralams). Taip didesnė dalis veikliųjų medžiagų lieka nepažeistos virškinimo veiksnių, o tai savaime lemia didesnį liposomose esančių medžiagų stabilumą. 

2. Geresnis pasisavinimas.

Ne visada maisto papilduose esančių medžiagų pasisavinimas yra geras. Vartojant tabletes ar kapsules, jos, patekusios į organizmą, pirmiausia turi ištirpti ir tik vėliau yra absorbuojamos. Jei vartojamos prastai tirpios neorganinės mineralinių medžiagų druskos, tokioms medžiagoms dar sunkiau būti suardytoms ir pereiti žarnyno sieneles. Lyginant su kitomis medžiagų pernašos sistemomis liposomos yra keleta kartų efektyvesnės . Vartotojams tai yra vienas didžiausių privalumų. Negana to, viena liposoma gali sutalpinti daug skirtingo tipo naudingų medžiagų - vitaminus, mineralus, vaistažolių ekstraktus ir kitas maistines medžiagas. 

3. Mažesnės dozės yra efektyvios.

Kadangi liposomos lengvai absorbuojamos ir beveik visos naudingosios medžiagos pasiekia plonojąją žarną nepažeistos aplinkos veiksnių - prireikia mažesnių papildo dozių, norint gauti tą patį efektą. Tai taip pat gali sumažinti kaip kurių maisto medžiagų pašalinį poveikį.

4. Fosfolipidų dvisluoksnis irgi panaudojamas.

Organizmas panaudoja ne tik naudingas medžiagas (vitaminus, mineralus), kurios yra patalpintos fosfolipidinių pūslelių viduje. Fosfolipidų dvisluosknis organizme naudojamas pakeičiant pažeistus fosfolipidus, kurie jie sudaro ląstelės membraną ir yra svarbūs kiekvienos ląstelės gyvavimui. Taigi, be maistinių medžiagų naudos, kurios yra jose, liposomos gali padėti palaikyti ląstelių sveikatą.

Apibendrinant, liposomos yra vis daugiau dėmesio sulaukianti maisto papildų forma, kurių išskirtinė struktūra ir savybės, tokios kaip geresnis pasisavinimas ir efektyvumas, padeda joms  pelnyti vis didesnį palankumą iš vartotojų. 

Šaltiniai:

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10942910701648115 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8879473/

https://lipocelltech.com/

Susiję straipsniai

Į ką atkreipti dėmesį renkantis maisto papildus?

Į ką atkreipti dėmesį renkantis maisto papildus?

Maisto papildų pasirinkimas vaistinių lentynose ir internete yra begalinis, tiek kainų, tiek sudėčių atžvilgiais. Dažnai mūsų pasirinkimu...
Plačiau